Zorgverzekeringen vergelijken

Ieder jaar kun je overstappen van zorgverzekeraar en een andere zorgverzekering afsluiten. Vanaf half november maken de zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor het nieuwe jaar bekend en kun je weer zorgverzekeringen vergelijken.


Independer zorgverzekering

Independer

De meest bekende vergelijkingssite voor verzekeringen is Independer. Independer is een onderdeel van Achmea. Ze vergelijken objectief en voeren het keurmerk “Objectief Vergelijken”.

keurmerk-middle

Naar Independer

zorgverzekering pricewise

Pricewise

Pricewise geeft een helder en transparant overzicht van zorgpolissen. Het is een uitstekende vergelijker. Ze zijn mede initiatiefnemer van het keurmerk “Objectief Vergelijken”.

keurmerk-middle

Naar Pricewise

zorgverzekering zorgkiezer

Zorgkiezer

Ook Zorgkiezer.nl is een uitstekende vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. Ze voeren het keurmerk “Objectief Vergelijken”. Het is een op zorg gespecialiseerde website.

objectief-zorgverzekering-vergelijken

Naar Zorgkiezer


1. Bepaal welke zorg je te denkt nodig te hebben.

Het is goed om je huidige zorgpolis tegen het licht te houden. De samenstelling van je basispakket en eventueel aanvullende verzekeringen en de premies veranderen bijna elk jaar. Op vergelijkers zoals Independer en Pricewise maar ook andere sites, kun je aan het vergelijkingsresultaat een specifieke verzekeraar toevoegen. Voeg hier je huidige verzekeraar aan toe en vergelijk dit met de andere aanbieders.
Bepaal opnieuw welke zorgbehoefte je denkt nodig te hebben en of je hier een aanvullende verzekering voor afsluit.

2. Bedenk of je het eigen risico wil verhogen

Er is een wettelijk verplicht eigen risico. Je kunt dit eigen risico ophogen met € 100, € 200, € 300, € 400, en € 500. De zorgverzekeraar geeft dan een korting op de maandelijkse premie voor de basisverzekering.

3. Bepaal welk soort polis je wilt afsluiten.

Zorgverzekeraars bieden verschillende basispolissen aan. In principe kun je kiezen uit een Restitutiepolis, Naturapolis en een Budgetpolis. Maar er zijn ook combinaties mogelijk. Bij een combinatiepolis heb je in bepaalde gevallen recht op zorg (zoals geregeld in een naturapolis) en in andere gevallen recht op een vergoeding van zorg (zoals in een restitutiepolis). Vaak kun je hierop bij de vergelijkingssites niet filteren en moet je zelf bepalen voor welke zorg welke voorwaarden gelden.

4. Vergelijk zorgverzekeraars op verschillende vergelijkingssites

Er is geen enkele neutrale vergelijkingssite. Er zitten verschillen in het aanbod van verzekeraars en de wijze van presenteren van polisvoorwaarden. Je persoonlijke voorkeur bepaalt uiteindelijk via welke vergelijker je de overstap laat regelen. Het is daarom goed om twee of drie vergelijkers te raadplegen. Je krijgt dan een beter overzicht in je keuze voor een goede zorgverzekering.

Voor een goed advies zijn de websites die het keurmerk “Objectief Vergelijken” voeren een aanrader. Deze websites hebben met elkaar afgesproken dat ze objectief vergelijken. (meer over dit keurmerk)

Bijna alle zorgverzekeraars worden op de vergelijkingssites vergeleken. Bij sommige vergelijkers kun je, ook als er wel wordt vergeleken, niet direct je zorgpolis afsluiten of wordt je doorverwezen naar de site van de zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars (of intermediars) verstrekken geen informatie aan de zorgvergelijkers waardoor ze niet in het vergelijk zijn opgenomen.

Sommige verzekeraars hebben alleen producten die voor bepaalde doelgroepen zijn bestemd. Deze hebben we niet in de onderstaande tabel opgenomen.

We hebben de onderstaande gegevens ontleend aan de informatie op de betreffende vergelijkingssites. Periodiek controleren we deze gegevens. Het kan voorkomen dat er wijzigingen zijn opgetreden die nog niet in de onderstaande tabel zijn opgenomen.

Zorgverzekeraar Independer Pricewise Zorgkiezer
Vergelijken Afsluiten Vergelijken Afsluiten Vergelijken Afsluiten
Aevitae
Anderzorg
Avero Achmea
Azivo
Bewuzt
CZ
CZdirect
De Amersfoortse
De Friesland Zorgverzekeraar
De Goudse
Delta Lloyd
Ditzo
DSW Zorgverzekeraar
FBTO
HEMA
Ik!
Interpolis ZorgActief
Menzis
National Academic*
Nedasco
OHRA
ONVZ
OFZ Achmea
PMA
PNOzorg
Pro Life
Promovendum*
Salland
Salland ZorgDirect
StadHolland Zorgverzekeraar
Turien & Co
United Consumers -** -**
Unive
VGZ
YouCare
ZEKUR
ZieZo van Zilveren Kruis
Zilveren Kruis
Zorg en Zekerheid
* National Academic en Promovendum verstrekken geen informatie aan de vergelijkingssites
** Om technische redenen is United Consumers nog niet opgenomen in de vergelijker van Pricewise. Hieraan wordt gewerkt.